PDPA



ENGLISH VERSION

About this Personal Data Protection Terms and Conditions

The Personal Data Protection Act 2010 was introduced to regulate the processing of personal data in commercial transactions. The Act applies to all companies and firms that are established in Malaysia and requires Hovid Berhad and its subsidiaries, associates, affilates and/or members within the Hovid Berhad group of companies (collectively “Hovid”)  to inform you of your rights in respect of your personal data that is being collected, recorded, used, retained or stored by Hovid and the purposes for the data processing. The Act also requires Hovid to obtain your consent to the processing of your personal data.  For the purpose of the Terms and Conditions (as herein defined), “we”, “our”, or “us” shall refer to any of the companies within Hovid and “you” shall refer to yourself and such other persons or companies represented by you of which you are providing the Personal Data. 


You shall be deemed to have accepted this Personal Data Protection Terms and Conditions ("this Terms and Conditions") and given your consent to us to use your Personal Data when you furnish us with  your Personal Data and you access or use this website (“Hovid’s site”). If you do not accept this Terms and Conditions herein stated and do not consent to allow us to use your Personal Data, please immediately cease furnishing us with your Personal Data and stop using or accessing the Hovid’s site.

We reserve the right to vary, amend and/or change the contents and/or products and/or services offered on the Hovid’s site including this Terms and Conditions at any time and without any notice. You shall be deemed to have agreed to and accepted the variation, amendment and/or changes made in the Terms and Conditions when you continue to use or access the Hovid’s site. Please review the Terms and Conditions  periodically for the variation, amendment and/or change in the Hovid’s site.

For the purposes herein, all words and expressions shall have the same meaning as in the Terms and Conditions, except where otherwise expressly stated.

Collection of Personal data

The Hovid’s site is committed to ensure the privacy of its users. The information collected by Hovid’s site about you will depend on how you use the facilities and features on the Hovid’s site.

The information collected will generally include your Login ID, Password, personally identifiable information, gender, age, birth date, address, banking information, business information, employment information, personal education, contact details,identification numbers and other information which we deemed relevant and any additional information which you subsequently furnish to us, (collectively referred to as “Personal Data”) when you use the Hovid’s site. This information is necessary for us to provide the service and/or products you applied for. Personal data provided by you in Hovid’s site shall be used for the Purpose as herein stated below.

We also collect information such as the number of users, the date and time of visits, the number of pages viewed and the information downloaded to enable us to monitor the activity on the Hovid’s site. In addition to this, we collect personal data when you use the online application forms to apply for our products and/or services and when you complete the survey forms or contact/feedback forms available on the Hovid’s site and other places as we deemed relevant.

 

You hereby confirm that the personal data and other information provided by you is done voluntarily and on a non-proprietary basis, and further warrant and represent to us that  the personal data and other information is up-to-date, accurate, complete and not misleading.  You agree in the event the personal data and other information provided by you is false, inaccurate, incomplete or misleading,we shall be entitled not to process your personal data, or cancel any potential or existing any transaction with you immediately. We shall, therefore, not be held responsible for any losses, damages, claims, costs and expenses incurred by you as a result of your failure to provide us with up-to-date, accurate, complete and not misleading personal data and information for us to process the personal data for any of the Purposes.

 

In the event you have furnished us personal data of any third parties (eg: your emergency contact person, authorized representatives etc) to us, you hereby represent and confirm to us that you have sufficiently obtained the prior consent of such third parties to allow us to process their personal data in relation to the Purpose.

 

Use and Disclosure of Information

We will keep and process your personal data in a secure manner. We will endeavor, where applicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with our policy, the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your personal data and the accidental loss or destruction of or damage to your personal data.


The personal data supplied by you through the Hovid’s site shall be used, where applicable, for the following purposes:-

(1)           to comply with applicable laws and to assist with any government agencies or regulatory authorities including for the purpose of police or regulatory investigation;

(2)           for disclosure to any third party requesting your personal data to facilitate any investigation;

(3)           to process your payment for the purchase of products and/or services;

(4)           to process your application for the opening of credit or cash accounts with us;

(5)           to review your credit risk and investigation purposes;

(6)           to assess and process your application for the use of Hovid’s website;

(7)           to respond to your enquiries and communicate with you;

(8)           for administrative purposes;

(9)           to conduct internal activities including but not limited to internal market survey, trend analysis and other activities

(10)         to provide you with the product and services and any other information of the product and services which you require from us;

(11)         to collect, retain and store your personal data for our record in our database archive and online portal;

(12)        to enroll you for the our newsletter;

(13)        for advertising and marketing purposes;

(14)        to monitor the activity on the Hovid’s Site; and

(15)        any other purposes directly or indirectly relating to any of the above and our business activities.

 

(hereinafter collectively referred to as “the Purpose”)

 

If required for any of the foregoing Purposes or any other purposes for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purposes directly related to any of the above Purposes, your personal data may be transferred to locations outside Malaysia or disclosed to the government agencies(if applicable), statutory authorities, industry regulators, our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisors, our parent company, related corporations, licensees, principals and/or suppliers, business partners and/or service providers, your sponsoring distributor and/or any upline organization, who may be located within or outside Malaysia and any other person and/or organization which we deemed required.

 

Impact of non-provision of Personal data

In the event you fail to furnish us with your consent for us to process your personal data, and/or subsequently withdraw your consent to process your personal data, and/or furnish incomplete personal data, we may not be able to process your personal data for any of the above Purposes and provide other full range of benefits and/or services and/or perform our obligations under any potential or existing transaction with you, and hence, we may not be able to transact with you. We shall, therefore, not be held responsible for any losses, damages, claims, costs and expenses incurred by you as a result of your supply of incomplete personal data, failure or withdrawal of your consent for us to process the personal data for any of the above Purposes.

Please note that notwithstanding the failure or withdrawal of your consent, we may still proceed to process your Personal Data in circumstances recognized and permitted by law and as required under the contractual conditions, whichever the case may be.

 

Information Security

You are responsible for maintaining the secrecy of your Login ID and Password when you are using the Hovid’s site. We will not be able to secure your information if you reveal your Login ID and Password to anyone. 
All your personal data collected from the Hovid’s site is stored in secured repositories in our secured data centre. 
We take reasonable care to ensure that the Hovid’s site is safe and secure, however please be informed that no data transmission over the Internet can be guaranteed as fully secure. As such, we cannot guarantee or warrant the security of any information you send to us through the Hovid’s Site. You submit your personal data at your own risk. Once we receive your personal information, we will take all reasonable steps to protect the data held in its system subject to the Terms and Conditions herein.

 

Links to other Sites

The Hovid’s site may be linked to other web sites but we are not responsible for the privacy practices or the contents of these linked sites. Please read the privacy practices of those linked sites.

 

Your access to your Personal Information

We regard confidentiality and privacy of your information of paramount importance. Upon request, we may provide you access to the personal data which you have earlier supplied to us. You may submit your written request to us to cancel, update, correct, amend or change your  Personal Data to ensure accuracy and completeness of your Personal Data. 

Please be informed that we reserve our rights to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request.

 

Enquiries and Complaints

Should you have any requests, inquiries or complaints concerning the use of your personal information, please submit your written request to Sarah Ho of Hovid Berhad via post or email as set out below.

 

Postal address:         HOVID BERHAD

No. 121, Jalan Tunku Abdul Rahman, 30010 Ipoh, Perak, Malaysia

In the event if there is a conflict and inconsistency between the English and Bahasa Malaysia version of the Terms and Conditions, the English version shall prevail.

 

MALAY VERSION

Mengenai Terma dan Syarat Perlindungan Data Peribadi

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 telah diperkenalkan untuk mengawal pemprosesan Data Peribadi dalam transaksi komersial. Akta tersebut adalah terpakai kepada semua syarikat dan firma-firma yang ditubuhkan di Malaysia dan memerlukan Hovid Berhad dan anak-anak syarikatnya, syarikat bersekutu, affilates dan / atau ahli dalam kumpulan Hovid Berhad (secara kolektif "Hovid"),untuk memaklumkan anda tentang hak-hak anda berkenaan dengan Data Peribadi anda yang dikumpul, direkodkan, digunakan, disimpan atau yang disimpan oleh Hovid dan maksud yang pemprosesan data. Akta ini juga memerlukan kita untuk mendapatkan kebenaran anda dengan pemprosesan Data Peribadi anda. Bagi tujuan Terma dan Syarat ini (sebagaimana ditakrifkan di sini), "kami" atau "kita" adalah merujuk kepada mana-mana syarikat di dalam Hovid dan "anda" adalah merujuk kepada diri sendiri dan kepada orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda di mana anda menyediakan Data Peribadi.

 

Anda dianggap telah menerima Terma dan Syarat Perlindungan Data Peribadi ("Terma dan Syarat ini") dan memberikan persetujuan anda kepada kami untuk menggunakan Data Peribadi anda apabila anda memberi kami Data peribadi dan apabila anda mengakses atau menggunakan laman web ini ("Hovid laman web"). Jika anda tidak menerima Terma dan Syarat yang dinyatakan di sini dan tidak bersetuju untuk membenarkan kita untuk menggunakan Data Peribadi anda, sila berhenti menggunakan atau mengakses Hovid laman web ini dengan segera. 

Kami berhak untuk mengubah, meminda dan / atau menukar kandungan dan / atau produk dan / atau perkhidmatan yang ditawarkan di laman web ini Hovid termasuk Terma dan Syarat ini pada bila-bila masa dan tanpa sebarang notis. Anda dianggap telah bersetuju dengan dan menerima perubahan, pindaan dan / atau perubahan yang dibuat dalam Terma dan Syarat apabila anda terus menggunakan atau mengakses Hovid laman web. Sila mengkaji semula Terma dan Syarat ini dari masa untuk perubahan, pindaan dan / atau perubahan dalam Hovid laman web ini. 

Bagi maksud ini, semua kata-kata dan ungkapan mempunyai makna yang sama seperti di dalam Terma dan Syarat, kecuali jika dinyatakan sebaliknya.

 

Pengumpulan Data Peribadi

Kami akan memastikan privasi penggunanya di dalam laman ini. Maklumat yang dikumpul oleh Hovid laman web tentang anda akan bergantung kepada bagaimana anda menggunakan kemudahan dan ciri-ciri pada Hovid laman web ini.

Maklumat yang dikumpul biasanya akan termasuk Login ID , kata laluan , maklumat peribadi, jantina, umur, tarikh lahir, alamat, maklumat perbankan , maklumat perniagaan, maklumat pekerjaan, pendidikan peribadi, nombor telefon dan nombor pengenalan dan maklumat lain yang kita menganggapkan relevan dan maklumat tambahan yang anda boleh kemudiannya memberikan kepada kami, (secara kolektifnya, “Data Peribadi”)apabila anda menggunakan Hovid laman web ini . Maklumat ini adalah perlu bagi kami untuk menyediakan perkhidmatan dan / atau produk anda memohon. Data peribadi yang diberikan oleh anda di Hovid laman web ini akan digunakan untuk Tujuan tersebut sebagai dinyatakan di sini di bawah.

Kami juga mengumpul maklumat seperti bilangan pengguna , tarikh dan masa lawatan, bilangan halaman yang dilihat dan maklumat yang dimuat turun supaya kami boleh memantau aktiviti di Hovid laman web ini. Di samping itu, kami akan mengumpulkan Data Peribadi anda apabila anda menggunakan borang permohonan dalam talian untuk memohon produk dan / atau perkhidmatan kami dan apabila anda melengkapkan borang kaji selidik atau borang kenalan / maklum balas boleh didapati di Hovid laman web ini dan mana-mana tempat yang lain sepertimana yang kami menggangap relevan.

 

Anda dengan ini mengesahkan bahawa Data Peribadi anda dan maklumat lain yang diberikan oleh anda adalah dibuat secara sukarela dan secara proprietari dan mewakili kepada kami bahawa Data Peribadi anda dan maklumat lain adalah maklumat yang terkini, tepat, lengkap dan tidak mengelirukan. Anda bersetuju sekiranya Data Peribadi anda dan maklumat lain yang diberikan oleh anda adalah palsu, tidak tepat , tidak lengkap atau mengelirukan, kami berhak menolak pemprosesan Data Peribadi anda, atau membatalkan mana-mana berpotensi atau sedia ada apa-apa transaksi dengan anda serta-merta. Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, tuntutan, kos dan perbelanjaan yang ditanggung oleh anda akibat kegagalan anda, bagi memberikan  maklumat yang terkini, Data Peribadi yang tepat , lengkap dan tidak mengelirukan dan maklumat kepada kami untuk memproseskan Data Peribadi bagi mana-mana maksud di atas.

 

Penggunaan dan Pendedahan Maklumat

Kami akan menyimpan dan memproses Data Peribadi anda dengan cara yang selamat. Kami akan berusaha, jika berkenaan, untuk melaksanakan pentadbiran dan keselamatan perlindungan dan prosedur yang sesuai mengikut polisi kami, undang-undang dan peraturan-peraturan untuk menghalang pemprosesan yang tidak dibenarkan atau pemprosesan Data Peribadi anda secara haram dan apa-apa kerugian akibat kehilangan secara kemalangan atau kemusnahan atau kerosakan Data Peribadi anda.

 

Oleh yang demikian, adalah dimaklumkan bahawa Data Peribadiyang diberikan kepada kami, , boleh digunakan dan diproseskan oleh kami, jika berkenaan, untuk tujuan berikut:-

 

(1)  untuk mematuhi undang-undang dan membantu dengan mana-mana agensi kerajaan atau pihak berkuasa kawal termasuk untuk tujuan penyiasatan polis;

(2)  bagi pendedahan kepada mana-mana pihak ketiga yang meminta Data Peribadi anda untuk memudahkan siasatan yang dibuat;

(3)  untuk memproses pembayaran anda untuk pembelian produk dan / atau perkhidmatan;

(4)  untuk memproses permohonan anda bagi pembukaan kredit atau wang tunai akaun anda dengan kami;

(5)  untuk meneliti risiko kredit anda dan tujuan penyiasatan;

(6)  untuk menilai permohonan anda untuk menggunakan Hovid laman web ini;

(7)  untuk menjawab pertanyaan anda dan berkomunikasi dengan anda;

(8)  bagi tujuan pentadbiran;

(9)  untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman tetapi tidak terhad kepada kaji selidik pasaran dalaman, analisis trend dan aktiviti-aktiviti lain;

(10)          untuk membekalkan anda dengan produk dan perkhidmatan kami dan apa-apa maklumat lain produk dan perkhidmatan yang anda memerlukan dari kami;

(11)          untuk mengumpul, mengekalkan dan menyimpan Data Peribadi anda bagi rekod kami di arkib pangkalan data kami dan portal dalam talian;

(12)          untuk mendaftar anda untuk Hovid surat berita kami;

(13)           untuk tujuan pengiklanan dan pemasaran;

(14)          untuk memantau aktiviti di Hovid laman web; dan

(15)           apa-apa tujuan lain yang secara langsung atau tidak langsung berkaitan dengan apa-apa aktiviti perniagaan kami di atas.


 (secara kolektif " Tujuan ")

 

Selanjutnya, kami memaklumkan kepada anda bahawa jika diperlukan, bagi mana-mana perkara di atas Tujuan atau apa-apa tujuan lain yang mana, kami akan mendedahkan Data Peribadi anda pada masa pengumpulan, atau Data Peribadi anda akan didedahkan untuk mana-mana tujuan lain yang berkaitan secara langsung kepada mana-mana Tujuan yang disebutkan di atas, Data Peribadi anda boleh dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia atau didedahkan kepada agensi-agensi kerajaan (jika berkenaan) , badan berkanun, pengawal atur industri , juruaudit , juruperunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan yang lain atau profesional, syarikat induk kami, syarikat-syarikat berkaitan , pemegang lesen, pengetua dan / atau pembekal, perniagaan rakan kongsi dan / atau pembekal perkhidmatan, pengedar penajaan anda dan / atau mana-mana organisasi ‘upline”,yang boleh terletak di dalam atau di luar Malaysia, dan mana-mana orang dan / atau badan lain yang kami menganggap diperlukan.

 

Kesan gagal memperuntukan Data Peribadi anda

Sekiranya anda gagal untuk memberikan kebenaran anda kepada kami untuk kami memproseskan Data Peribadi anda, dan / atau kemudiannya menarik balik kebenaran anda untuk memproses Data Peribadi anda, dan / atau memberikan Data Peribadi yang tidak lengkap, kami tidak dapat memproseskan Data Peribadi anda bagi mana-mana Tujuan di atas dan menyediakan pelbagai manfaat lain dan / atau perkhidmatan dan / atau melaksanakan tanggungjawab kami di bawah mana-mana transaksi yang berpotensi atau sedia ada dengan anda, dan dengan itu, kami tidak dapat berurusan dengan anda. Oleh yang demikian, Hovid tidak akan bertanggungjawab kepada sebarang kerugian, kerosakan, tuntutan, kos dan perbelanjaan yang ditanggungkan oleh anda, akibat daripada anda gagal memberikan Data Peribadi anda secara lengkap, anda gagal atau menarikkan balik kebenaran anda bagi kami memproseskan Data Peribadi anda untuk mana-mana Tujuan yang di atas.

Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda gagal atau menarik balik kebenaran anda, kami masih boleh menerus untuk memproseskan Data Peribadi anda dalam keadaan yang diiktirafkan dan dibenarkan oleh undang-undang, dan sebagaimana yang dikehendaki di bawah syarat-syarat kontrak, seperti mana –mana yang berkenaan.

 

Keselamatan Maklumat 

Anda bertanggungjawab untuk mengekalkan kerahsiaan ID Log Masuk dan kata laluan anda apabila anda menggunakan Hovid laman web ini. Hovid tidak akan menjaminkan keselamatan maklumat anda, sekiranya anda mendedahkan ID Log Masuk dan kata laluan anda kepada sesiapa. 
Semua Data Peribadi anda yang dikumpul dari Hovid laman web ini, akan disimpankan oleh kami dalam repositori bercagar, dalam pusat data terjamin kami. 
Kami akan mengambil pertimbangan sewajarnya untuk memastikan bahawa Hovid laman web ini adalah selamat dan terjamin. Walau bagaimanapun, sila maklum bahawa tiada penghantaran data melalui Internet boleh dijamin sebagai selamat sepenuhnya. Oleh itu, Hovid tidak dapat menjamin keselamatan sebarang maklumat yang anda hantar kepada kami melalui Hovid laman web. Anda menyerahkan Data Peribadi anda atas risiko anda sendiri. Setelah kami menerima Data Peribadi anda, kami akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk melindungi data yang disimpan dalam sistem tertakluk kepada terma dan syarat di dalam ini.

 

Sambungan ke Laman lain 

Hovid laman web ini boleh dikaitkan atau disambungkan dengan laman web lain tetapi kami tidak bertanggungjawab untuk amalan privasi atau kandungan laman-laman berkaitan. Sila baca amalan privasi laman-laman berkaitan. 

Akses anda ke Maklumat Peribadi anda 

Kami menganggap kerahsiaan dan privasi maklumat anda amat penting. Atas permintaan anda, kami akan memberi anda akses kepada Data Peribadi yang anda telah membekalkan kepada kami. Anda boleh mengemukakan permintaan secara bertulis kepada kami untuk membatalkan, mengemaskini, membetulkan, meminda atau menukar Data Peribadi anda untuk memastikan ketepatan dan kesempurnaan Data Peribadi anda. 

Adalah dimaklumkan bahawa kami berhak untuk mengenakan bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang permintaan akses data anda.

 

Pertanyaan dan Aduan

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, aduan atau permintaan untuk akses atau pindaan Data Peribadi anda, sila hantarkan permintaan bertulis anda kepada Sarah Ho dari  Hovid Berhad melalui pos atau e-mel yang dinyatakan di bawah. 
 
Alamat pos:   HOVID BERHAD

 

No 121, Jala Tunku Abdul Rahman, 30010 Ipoh, Perak Darul Ridzuan, Malaysia.

Sekiranya jika terdapat konflik dan tidak konsisten antara Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia di Terma dan Syarat ini, Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

 

google-site-verification: googlecad40859bff0dccb.html